Wat kost een incassobureau?
Het uit handen geven van een onbetaalde factuur aan een incassobureau kan kosten met zich meebrengen. In de meeste gevallen betaalt jouw klant, de debiteur, de incassokosten. Maar wat zijn deze kosten en wanneer betaal je zelf de kosten? Dit kan soms verwarrend zijn en daarom leggen we het je graag uit.
Minnelijke incasso
In de meeste gevallen incasseren we jouw openstaande rekening zonder tussenkomst van de rechter, dit is de zogenaamde minnelijke fase. Jouw klant betaalt in deze fase de factuurkosten en de incassokosten. Daarnaast komt er ook nog wettelijke verzuimrente bij en eventuele kosten voor externe partijen zoals het opvragen van informatie. Als jouw klant in deze fase de gehele vordering betaalt, heb je zelf geen kosten.
Geen betaling in de minnelijke fase?
Lukt het ons niet om te incasseren? Dan betaal je maximaal 25 euro in het minnelijke traject. Dit is exclusief externe kosten van ongeveer 15 euro. In de praktijk betekent dit dat je maximaal 40 euro betaalt.
Gerechtelijke incasso
Als een betaling in de minnelijke fase uitblijft dan is de volgende stap een gerechtelijke procedure starten, dit heet gerechtelijke incasso. Voor gerechtelijke incasso moet een gerechtsdeurwaarderskantoor ingeschakeld worden. Deze heeft op grond van de wet ruimere bevoegdheden dan enkel een incassobureau.
Voor we het gerechtelijke traject starten bepalen we altijd eerst of de stap naar de rechtbank wel zinvol is. Deze stap brengt namelijk kosten met zich mee. Wij vragen jou daarom om een kostenvoorschot voor zaken zoals het opvragen van informatie en het griffierecht. Dergelijke kosten mogen wij op grond van wet- en regelgeving namelijk niet zomaar voorschieten.
Jouw klant betaalt in de gerechtelijke fase het factuurbedrag plus de incassokosten. Daarnaast komt er ook nog wettelijke verzuimrente bij en kosten voor externe partijen zoals griffierecht.
Geen betaling in de gerechtelijke fase?
Het kan zijn dat wij ondanks alle inspanningen geen betaling in de gerechtelijke fase ontvangen. Voor de dienstverlening van GGN betaal je dan maximaal 250 euro. Daarnaast moet je rekening houden met eventuele kosten voor externe partijen. Dit bedrag is afhankelijk van diverse factoren en start vanaf 231 euro.
Gedeeltelijke betaling
Het is mogelijk dat je klant de vordering, het factuurbedrag plus de bijkomende kosten, deels betaalt. Natuurlijk kijken we dan wat de mogelijkheden zijn om de gehele vordering alsnog te incasseren. Lukt dat uiteindelijk niet, dan worden onze kosten bij jou in rekening gebracht.
GGN berekent voor de incassowerkzaamheden het tarief volgens het Besluit vergoeding voor
buitengerechtelijke incassokosten over het geïncasseerde bedrag. Een overzicht van dit tarief staat
op rechtspraak.nl (Staffel Buitengerechtelijke Incassokosten (BIK)). Deze kosten zijn onder andere afhankelijk van de hoogte van het resterende bedrag. In geval de hoofdsom onder de €2.500 is gaat het om een percentage van 15%.
Online incasso van GGN
GGN is een incassobureau en deurwaarderskantoor in één en biedt jou ook de mogelijkheid voor online incasso. Je start jouw incasso-opdracht heel eenvoudig online via het incassoformulier. Nadat jouw incasso online is ingevuld, dan wordt jouw opdracht binnen 1 werkdag in behandeling genomen of nemen we contact met je op bij eventuele vragen.
Incasso-opdracht online volgen
Naast het online starten van het incassotraject, kan je ook jouw opdracht online volgen. Je krijgt hiervoor een persoonlijk MijnGGN account. In het MijnGGN account kan je 24/7 de status inzien van het dossier, corresponderen met het klant behandelend team of eventuele nieuwe incasso-opdrachten aanbieden.
Meer weten?
Wil je meer weten over Online incasso van GGN? Vraag dan nu de gratis en vrijblijvende informatiemail aan of kijk op de pagina over Online Incasso van GGN.
Gerelateerde vragen
Meer weten over samenwerken met GGN?
Wij vertellen graag meer.
Ben je al klant? Log dan direct in bij MijnGGN.
Gratis informatiemail aanvragen
Chat met ons
088-3316678
We zijn op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur